Ensemble

Over Exicon

Vocaal ensemble Exicon werd in 1984 opgericht met als doelstelling koorzang als collectief, zonder dirigent, op een zo hoog mogelijk niveau te beoefenen.

Vocaal Ensemble Exicon bestaat uit 12 zangers (SATB: 4323). De muzikale achtergrond van de leden is zeer divers, zoals: zangers, kerkmusici, dirigenten en instrumentalisten. Daardoor heeft iedereen zijn/haar eigen deskundige inbreng in de samenstelling van de programma's, tijdens de repetities en uitvoeringen, en in de organisatie van concerten.Het ensemble streeft een gedurfde programmering na, met thematische en muzikale dwars¬verbanden tussen uiteenlopende tijds- en stijlperioden. Minder vaak uitgevoerde, moderne composities maken hier bijna zonder uitzondering deel van uit. Het ensemble studeert deze werken zelfstandig in waarbij men naast de eigen expertise ook coaching van buitenaf inzet, om een zo hoog mogelijk uitvoeringsniveau te bereiken. Deze intensieve werkwijze wordt in diverse recensies hoog gewaardeerd.

Een concert van Exicon is een boeiende luisterervaring waarbij de bezoekers kennis maken met nieuwe composities, van soms zelfs weinig bekende componisten, die het ensemble in een verrassende samenhang aanbiedt.

Exicon is een graag geziene gast bij concertseries in de regio Twente, maar ook tot ver daarbuiten. Over de grens heeft Exicon naamsbekendheid verworven, getuige terugkerende concerten in Noord-Duitsland (Moormerland) en in het Ruhrgebied (Mülheim, Schermbeck).

 

In 2006/2007 oogstte Exicon lof met een reeks uitvoeringen onder de titels “Een spirituele tocht door Baltisch en Scandinavisch herfstlandschap” en “Jesu dulcis memoria” met composities van ondermeer Jan Pieterszoon Sweelink, Arvo Pärt (1935), Vic Nees (1936), Daan Manneke (1939), Cyrillus Kreek (1889) en Jan Sandström (1954).

 

In 2009 werd de eerste CD met als titel “Dialogue” gepresenteerd met werken uit het “Jesu dulcis memoria” en “Viva Maria” programma.

 

In mei 2010 vond de première plaats van “As you like it – Zo aj’t hebn wilt”, een Shakespeare programma in het Engels, Nederlands en Twents m.m.v. de acteurs Magda Nij Bijvank en Laurens ten Den.

 

2011 en 2012 stonden deels in het teken van Bach en familie. Verschillende motetten werden uitgevoerd in samenwerking met Tineke Steenbrink/Liga Vilmane, continuo en Inja Botden/Marije Toenink, cello. Daarnaast werden het requiem van Herbert Howells (1892-1983) en lldebrando Pizzetti (1880-1968) uitgevoerd.

 

In september 2013 kwamen de King’s Singers op uitnodiging van Exicon naar Enschede om een masterclass te geven. Tijdens de masterclass werd gewerkt aan een aantal liederen uit het Shakespeare-programma. In augustus 2014 nam Exicon deel aan een vierdaagse masterclass gegeven door de King’s Singers tijdens het Sleeswijk-Holstein Muziek Festival in Lübeck (D).

 

Exicon bestaat uit de volgende zangers:

 

 

 

Sopraan

Alt

Tenor

Bas

Aartje Disberg

Sabine Henkel

Egbert van Hattem

Christoph Mac-Carty

Andrea Fuhrmann

Hetty ten Hoopen

 

Jurriaan Poesse

Karin Pranger

Carlijn de Lange

 

Steffen Posthuma

Marion Röber

 

 

 

© Copyright. All Rights Reserved.