BZ met Gijs (1 mrt. 2020)

Baltische Zielen

m.m.v. Gijs van Schoonhoven (orgel)


Grote Kerk, Oude Markt, Enschede

Zondag 1 maart 2020 - 14:30 uur

Kaartverkoop in de kerk of

via het Wilmink Theater

                               


Programma

V. Miškinis (*1954)

Omnis terra

R. Dubra (*1964)

Eripe me

C. Franck (*1890)

Deuxième Choral - orgel

R. Dubra (*1964)

Ave Maria

U. Sisask (*1988)

Benedicamus

V. Miškinis (*1954)

Ave vera virginitas

G. van Schoonhoven (*1953)

Variaties over 'Kas Dziedaja' - orgel

Ē. Ešenvalds (*1977)

Gaujas meita, rotātāja

R. Dubra (*1964)

Ave maris stella

Ē. Ešenvalds (*1977)

Stars

V. Miškinis (*1954)

ART thou abroad (met orgel)

A Baltic Hike


Onder deze titel presenteerde Exicon in het najaar van 2018 haar cd, die opgenomen werd in samenwerking met organist Līga Vilmane, afkomstig uit Letland.

In dit programma hoort u een selectie uit deze goed ontvangen cd, die Exicon bij de officiële presentatie aanbood aan de Litouwse ambassadeur in Nederland, Vidmantas Purlys. In de Litouwse ambassade in Den Haag concerteerde Exicon in februari 2019 op een feestelijke bijeenkomst van ambassadeurs in Nederland, ter viering van 100 jaar Litouwse onafhankelijkheid.


Op de cd staan uiteenlopende composities, a capella en met orgel, van hedendaagse Baltische componisten. In dit concert hoort u een selectie hieruit. Ook voert Exicon enkele nieuwe 'bezielende koorklanken uit Litouwen, Letland en Estland' uit, zoals de ondertitel van de cd luidt. Zo zingen de vrouwen van Exicon Gaujas meita, rotātāja van de Letse componist Ēriks Ešenvalds. Deze compositie over de ‘levenslustige dochter van de rivier Gauja’ begint met een speels, ritmisch klankveld.


Gijs van Schoonhoven speelt heel toepasselijk eigen variaties over “Kas Dziedaja”, een volksmelodie uit Letland en een werk van César Franck: Deuxième Choral. Het concert wordt afgesloten met ART thou Abroad, een compositie voor zesstemmig koor en orgel, op tekst van Rabindranath Tagore, Literatuur Nobelprijswinnaar in 1913. Dit stuk werd speciaal voor de cd geschreven door de Litouwse componist Vytautas Miškinis. Hij werd hiervoor benaderd door de Duitse dirigent Volker Hempfling die vriendschappelijke banden met Miškinis heeft en die Exicon bij de cd-opname coachte en muzikaal adviseerde.

© Copyright. All Rights Reserved.